Veel gestelde vragen

 • Is ooglaseren veilig?

  Refractieve ooglaserbehandelingen worden reeds meer dan 30 jaar uitgevoerd en zijn zeer veilig. Complicaties zijn zeldzaam. Zoals bij elke chirurgische behandeling zijn complicaties echter wel mogelijk. De meeste complicaties kunnen goed behandeld worden.

 • Hoe weet ik welke laser voor mij het meest geschikt is?

  Tijdens het uitgebreide vooronderzoek worden alle metingen beoordeeld door de oogarts en bespreekt zij de mogelijkheden met u. Zij zal u dan uitleggen welk type laser voor u het meest geschikt is. Samen beslissen jullie uiteindelijk welke behandeling wordt uitgevoerd.

 • Doet ogen laseren pijn?

  Neen. Een ooglaserbehandeling is pijnloos. Tijdens de behandeling worden de ogen verdoofd door middel van oogdruppels. Deze werken zeer snel in. Bij het gebruik van de femtosecondlaser (Visumax van Zeiss Meditec) ervaart de patiënt enkel een lichte druk op het oog. De dagen na de behandeling is een zandkorrelgevoel mogelijk, voornamelijk na LASEK / PRK.

 • Wat als ik mijn ogen niet kan openhouden tijdens de laserbehandeling?

  Het oog dat behandeld wordt, wordt opengehouden door middel van een ooglidsperdertje of veertje. Hierdoor kan u zelf de ogen niet sluiten tijdens de behandeling. De verdovende oogdruppels zorgen er ook voor dat de knipperreflex tijdelijk verdwijnt.

 • Kan ik de behandeling laten mislukken als ik wegkijk tijdens het laseren van de ogen?

  In de laser zit een beveiliging ingebouwd, het zogenaamde “eye trackersysteem”. De vorm van elk oog is uniek. Het centrum van de pupil wordt aan het begin van de behandeling in het geheugen van de computer geprogrammeerd. Zo blijft de laser altijd gecentreerd, zelfs bij beweging van het oog. De laserbehandeling wordt onderbroken wanneer u wegkijkt en wordt hervat wanneer u opnieuw op het lichtje fixeert.

 • Kan ik na het laseren van mijn ogen meteen terug aan het werk?

  Bij een Femto-LASIK behandeling worden meestal 2 dagen werkonbekwaamheid voorzien, namelijk de dag van de behandeling zelf en de dag nadien. De dag na de laserbehandeling komt u naar de praktijk voor een controle. Het zicht is dan reeds helder en u mag voor de controle zelf met de wagen komen. Daarna mag u het werk hervatten. Werkt u veel op de computer dan dient u er extra op te letten voldoende kunsttranen te druppelen om de ogen te beschermen tegen uitdrogen.

  Een stoffige omgeving vermijdt u best gedurende 2 weken na de laserbehandeling. Werkt u in een stoffige omgeving dan dient u hier rekening mee te houden. Draag een beschermbril of vermijdt de stoffige omgeving tijdelijk indien mogelijk.

  Bij een Adv. LASEK / PRK behandeling worden meestal 5 tot 7 dagen werkonbekwaamheid voorgeschreven. U heeft de eerste dagen last van een korrelig gevoel in de ogen en u kan last hebben van fel licht. U doet het dan best iets rustiger aan. Dit bevordert de ook de genezing.

 • Welke zaken mag ik wel en niet doen in de periode na het laseren van mijn ogen?

  Zeer belangrijk is dat u gedurende één maand niet in de ogen wrijft. De eerste 7 dagen dient u een beschermbril te dragen tijdens het slapen. Dit om te vermijden dat u ’s nachts in de ogen zou wrijven. Met name bij een Femto-LASIK behandeling is dit belangrijk om te vermijden dat het flapje zou verplaaten. De eerste maand mag u geen bal- en gevechtssporten beoefenen om dezelfde reden. Ook wacht u best nog een maand met zwemmen. Zwembadwater kan besmet zijn met allerlei bacteriën en infecties veroorzaken. Bij felle zon draagt u best een zonnebril.

 • Ik heb last van droge ogen met mijn contactlenzen in. Ben ik dan een goede kandidaat voor ooglaseren?

  Veel patiënten hebben last van droge ogen bij het dragen van contactlenzen. Ze ervaren vermoeide ogen, pijnlijke en branderige ogen, zandkorrelgevoel…, meestal op het moment van het dragen van de lenzen. Contactlens gerelateerde klachten zijn een goede reden om je ogen te laten laseren. Patiënten met zeer droge ogen zijn vaak geen goede kandidaat voor een laserbehandeling. De oogarts beoordeelt de tranenfilm bij het vooronderzoek en zal je dan een correct advies kunnen geven.

 • Heb ik een chauffeur nodig na het vooronderzoek?

  Bij het eerste onderzoek, de quickscan, mag u alleen komen. In sommige gevallen worden bij het tweede onderzoek, het uitgebreide vooronderzoek, oogdruppels toegediend die de pupil verwijden. In dit geval mag u nadien niet zelf met de wagen rijden gedurende 2 à 3 uur. Indien deze druppels nodig zijn, zal de oogarts u hiervan op voorhand verwittigen.

 • Heb ik een chauffeur nodig na de laserbehandeling?

  De dag van de behandeling zelf dient u een chauffeur mee te nemen. In het lasercentrum krijgt u een kalmerend pilletje voor de behandeling. Hierdoor mag u nadien niet zelf met de wagen rijden. U zal in totaal 30 tot 45 minuten in het lasercentrum aanwezig zijn. Uw begeleider mag daar op u wachten om u terug naar huis te voeren.

 • Vanaf wanneer kan ik mijn ogen laten laseren?

  We raden aan om de ogen te laseren vanaf de leeftijd van 20 à 21 jaar. De bril- en contactlenssterkte is vanaf dan meestal stabiel.

 • Betaalt de mutualiteit ogen laseren terug?

  De meeste mutualiteiten betalen een (klein) gedeelte terug van de ooglaserbehandeling. Sommige privéverzekeringen betalen een groter gedeelte terug. Meer info hiervoor vindt u hier.

  Een laserbehandeling is prijzig. Dit komt omdat de gebruikte apparatuur zeer gesofisticeerd is, zowel deze die gebruikt wordt bij de vooronderzoeken als de lasertoestellen zelf. Het voordeel van ogen laseren zit hem echter niet alleen in het gemak van geen bril of contactlenzen meer nodig te hebben achteraf, maar zeker ook in het uitsparen van de jarenlange kosten die hiermee gepaard gaan.

Meer informatie

Ervaringen en reviews

Oogarts Knokke

Dr. Isabel Pinxten - Ogen laseren

Dr. Isabel Pinxten - Ogen laseren

9.8 / 10 op basis van 173 ervaringen. • L. Vinckier LASIK

  Een kennis van mij liet enkele maanden geleden reeds haar ogen laseren bij Dokter Pinxten en had me haar aangeraden. Na 10 jaar brillen vond ik het ook welletjes. Ik kon erg snel op consultatie en de dokter voerde meteen alle nodige onderzoeken uit. De praktijk is enorm goed uitgerust met alle nieuwste toestellen en Dokter Pinxten heeft erg veel ervaring met ooglaser. De behandeling zelf verliep erg vlot en was pijnloos. Nadien ben ik nog 2x op controle geweest in Knokke, en mijn zicht is 10/10. Lenzen of bril heb ik niet meer nodig. Ik heb enkel spijt dat ik mij ogen niet vroeger liet laseren.

 • R. Matthys LASIK

  Ik was al jarenlang aan het twijfelen om mijn ogen te laten laseren en heb dankzij dokter Pinxten eindelijk de stap durven zetten! Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Mijn angst bleek ook volledig ongegrond. Dokter Pinxten legde mij voor en tijdens de behandeling heel duidelijk uit wat er ging gebeuren. De dag zelf heb ik eenmaal thuisgekomen wat geslapen en de volgende ochtend had ik al een scherp zicht! Buiten wat korrelig gevoel heb ik er geen last van gehad. Bedankt Dr. Pinxten!

 • T. Casier LASIK

  Professionele ontvangst, uitleg en behandeling zowel voor, tijdens als na de behandeling. Dokter Pinxten stelt je heel goed gerust en geeft je vertrouwen. De laserbehandeling zelf was pijnloos en duurde maar een tiental seconden per oog. Ook nadien had ik weinig last. Nog enkele weken oogdruppels moeten gebruiken en de eerste dagen geslapen met de beschermbril. Heel goed meegevallen!

  Online Agenda - Sluiten