Cataract of Staar

Wat is cataract?

Cataract is een oogaandoening, waarbij de lens in het oog geleidelijk aan meer troebel wordt. De lens van het oog bestaat uit specifieke eiwitten die ervoor zorgen dat de lens kristalhelder is en dat het licht er uitstekend doorheen geleid wordt. Daardoor worden de binnenvallende lichtstralen gefocust op het netvlies.

Bij cataract takelen deze eiwitten langzaam af waardoor de lens troebel wordt. De binnenvallende lichtstralen worden kris kras verspreid en kunnen niet meer gefocust.

Oorzaken van cataract

Cataract is meestal het gevolg van een normaal verouderingsproces. Het komt meest frequent voor bij mensen boven de 55 jaar. De snelheid waarmee het zich ontwikkelt is sterk wisselend. Cataract kan zich ontwikkelen op enkele maanden tot meerdere jaren voor u er last van ondervindt. Meestal komt cataract voor aan beide ogen, maar de snelheid van evolutie kan verschillen van oog tot oog.

Er zijn bepaalde factoren waardoor cataract kan optreden op jongere leeftijd

  • Een ongeval met harde slag op het oog
  • Diabetes
  • Langdurige inname van corticosteroïden
  • Erfelijke factoren kunnen leiden tot cataract op jongere leeftijd of zelfs een aangeboren cataract

Behandeling van cataract

Bij beperkte vermindering en wazigheid van uw zicht kan een brilaanpassing het zicht soms nog verbeteren. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk is een operatie de enige manier om opnieuw een helder zicht te bekomen.

Cataractoperatie

De operatie wordt uitgevoerd onder een microscoop. De oogarts maakt gebruikt van micro-incisies van 2 millimeter. Hierdoor zal het oog sneller herstellen en zal het zicht na de ingreep scherper zijn.

De troebele lens wordt vergruisd door middel van phacoemulsificatie. Nadien wordt er een kunstlens in het oog geplaatst. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. In zeldzame gevallen is het tijdens de ingreep niet mogelijk een kunstlens in te planten en is hiervoor een tweede ingreep nodig.

De ingreep zelf vindt plaats in het ziekenhuis via daghospitalisatie. Een uur na de ingreep mag de patiënt naar huis. In totaal zal de patiënt ongeveer 2 à 3 uur in het ziekenhuis verblijven.

Bepalen van de kunstlens

Bij de onderzoeken voor de ingreep zal de oogarts bepalen welke kunstlens ingeplant zal worden. Hiervoor zijn nauwkeurige metingen van het oog nodig. Deze metingen gebeuren tijdens de consultatie in de privé praktijk. Meestal wordt een kunstlens gekozen waarmee de patiënt na de ingreep zo goed mogelijk ver kan zien. Er blijft dan wel een leesbril nodig. Sommige patiënten verkiezen echter om na de ingreep te kunnen lezen zonder bril. Hiermee kan rekening worden gehouden.

Nazorg

De dag na de ingreep mogen de normale dagelijkse bezigheden hervat worden. Zware fysische inspanningen, heffen van zware gewichten en persen worden best vermeden tot 2 weken na de ingreep.

Vanaf enkele dagen voor de ingreep dienen er enkele malen per dag oogdruppels aangebracht worden in het geopereerde oog, dit gedurende 4 weken. U krijgt op voorhand een druppelschema met instructies.

Aangezien de oude bril niet meer aangepast is na de ingreep, zal een nieuwe bril uitgemeten worden vanaf 4 weken na de ingreep.

Online Agenda - Sluiten