PRK of advanced LASEK ooglaseren

Bij PRK of photorefractieve keratectomie wordt het epitheel (het oppervlakkig laagje van het hoornvlies) verwijderd door middel van een borsteltje. Nadien worden de onderliggende lagen behandeld door de excimerlaser. Na de behandeling wordt een verbandlens aangebracht om het comfort te verbeteren. Het epitheel groeit na de behandeling weer terug. Gezien dit enkele dagen duurt, geeft dit de eerste dagen wat ongemak en pijn.

LASEK ooglaser techniek

Wat zijn PRK en LASEK?

PRK en LASEK zijn eigenlijk variaties op dezelfde oppervlakkige lasertechniek. PRK (Photorefractieve keratectomie) werd ontwikkeld in de jaren ’80. Het is dus een techniek die reeds zeer lang wordt toegepast en zeer betrouwbaar is. LASEK (Laser Assisted SupEpithelial Keratomileusis) is een iets recentere variant.

Bij PRK wordt het bovenste laagje van het hoornvlies, het epitheel, verwijderd door middel van een borsteltje of door het kort appliceren van een vloeistof. Bij LASEK wordt hetzelfde laagje eerst losgeweekt, opzij geschoven en na de laserbehandeling weer op zijn plaats gelegd.

Na het verwijderen of opzij schuiven van de epitheellaag wordt met de excimerlaser de eigenlijke laserbehandeling uitgevoerd op de onderliggende lagen. Nadien wordt een contactlens (zogenaamde verbandlens) aangebracht op het oog.

De epitheellaag groeit dan in de loop van de eerste dagen na de behandeling weer terug onder de verbandlens. Wanneer het epitheel hersteld is (meestal na 5-7 dagen) wordt de verbandlens verwijderd.

Herstel na LASEK

De eerste 4-5 dagen geeft deze techniek wat pijn, ongemak en lichtgevoeligheid. Meestal wordt daarom werkonbekwaamheid voorzien van ongeveer 7-8 dagen. De eerste 3-4 dagen doet u het best rustig aan en plant u best niet teveel zaken in. De eerste dagen zal het zicht nog wat onscherp zijn. Dit verbetert in de weken na de behandeling. Na een week is het zicht wel voldoende gerecupereerd om terug aan het werk te gaan.

Voordelen van LASEK ooglaseren

 • Gezien er geen flapje wordt gemaakt is er minder dikte nodig van het hoornvlies om de behandeling te kunnen uitvoeren. Daarom wordt PRK/LASEK vaak voorgesteld indien het hoornvlies iets dunner is of indien het maken van een flapje risicovol is: bijvoorbeeld bij patiënten die contactsporten beoefenen of voor bepaalde functies in het leger of bij de politie.
 • De kostprijs (1250 euro per oog) bedraagt minder dan bij LASIK of SMILE. De voornaamste reden hiervoor is dat slechts één type laser gebruikt wordt (de excimerlaser).
 • PRK/LASEK is de oudste lasermethode die momenteel toegepast wordt. Daardoor is er reeds een zeer uitgebreide ervaring met deze techniek en is deze zeer veilig.

Risico’s / Complicaties

De risico’s zijn grotendeels gelijkaardig aan deze bij LASIK en SMILE en zijn zeldzaam. Gezien er in tegenstelling tot bij LASIK geen flap wordt gemaakt zijn deze risico’s niet aanwezig.

 • Een specifiek risico voor PRK/LASEK is een moeizame heling van het epitheel met een waas in het hoornvlies (haze). Dit treedt op in minder dan 1% van de gevallen en geneest meestal spontaan na 6 maanden.
 • Over-/ondercorrecties: Dit zijn de meest voorkomende complicaties. Deze kunnen bijna altijd verbeterd worden met bril of contactlenzen. Indien nodig, wordt een bijbehandeling uitgevoerd met de laser. Dit gebeurt minstens 3-6 maanden na de eerste behandeling en is slechts nodig in 1-2% van de gevallen. De eerste 2 jaar na de behandeling is dit inbegrepen in de prijs.
 • Halo’s (lichtkransen) en glare (schitteringen) kunnen vlak na een behandeling ontstaan. Deze klachten verdwijnen meestal binnen 3 maanden. Dankzij de nieuwe technieken met is de incidentie hiervan sterk verminderd.
 • Wanneer de laserbehandeling niet goed gecentreerd gebeurt of wanneer de laserbehandeling onregelmatig verloopt, kan dit leiden tot een slechter visueel resultaat.
 • Ontsteking en verlittekening van de cornea kunnen leiden tot een blijvend verminderd zicht. Dit is echter zeldzaam en kan meestal behandeld worden met de oogdruppels.
 • Corneale ectasie: Dit is een verwikkeling die met de huidige onderzoeken (Pentacam) zeer zeldzaam is. Hierbij wordt het hoornvlies te dun/zwak na de laserbehandeling.
 • Droogteklachten: Gedurende de eerste 3-6 maanden na de behandeling komt dit regelmatig voor. Voldoende kunsttranen druppelen is dan belangrijk. Bij PRK is er minder kans op droogteklachten na de behandeling dan bij LASIK.

Praktische informatie bij LASEK ooglaseren

Tijdens de eerste consultatie in de praktijk wordt de refractieve afwijking van uw ogen gemeten en de dikte van het hoornvlies bekeken. Verder wordt een algemeen onderzoek uitgevoerd naar de gezondheid van uw ogen.

Indien bij een eerste onderzoek blijkt dat u in aanmerking kan komen voor een behandeling wordt een uitgebreider vooronderzoek gepland in de privépraktijk.

Verloop van de LASEK ingreep

Op de dag van de behandeling komt u naar de Laser Vision Clinic in Drongen. U heeft die dag een chauffeur nodig omdat u zelf niet mag rijden na de behandeling.

U krijgt een kalmerend pilletje bij aankomst en zal ongeveer 15 minuten in de behandelruimte aanwezig zijn. Deze tijd omvat de voorbereiding en de volledige behandeling van de beide ogen. Net voor de behandeling worden de ogen verdoofd met oogdruppels. Deze druppels werken zeer snel in. De behandeling is pijnloos.

Bij PRK/LASEK wordt enkel de excimerlaser gebruikt. De eigenlijke lasertijd bedraagt telkens minder dan 1 minuut per oog.

Een ooglidveertje zorgt ervoor dat de oogleden opengehouden worden. U hoeft dus niet bezorgd te zijn dat u de ogen niet kan openhouden. Door de verdovende oogdruppels verdwijnt ook tijdelijk de knipperreflex.

Alle lasers bevatten een fixatielichtje. Tijdens de behandeling wordt u gevraagd naar dit lichtje te blijven kijken.

Er zit ook een beveiliging ingebouwd, het zogenaamde “eye trackersysteem”. De vorm van elk oog is uniek. Het centrum van de pupil wordt aan het begin van de behandeling in het geheugen van de computer geprogrammeerd. Zo blijft de laser altijd gecentreerd, zelfs bij beweging van het oog. De laserbehandeling wordt onderbroken wanneer u wegkijkt en wordt hervat wanneer u opnieuw op het lichtje fixeert. Na de behandeling wordt op elk oog een beschermende contactlens (verbandlens) geplaatst.

U krijgt een beschermende bril mee waarmee u dient te slapen. Thuis rust u best gedurende enkele uren met de ogen gesloten. U krijgt op voorhand een druppel- en medicatieschema mee zodat u weet welke oogdruppels u dient aan te brengen en welke (pijn)medicatie u mag innemen.

De dag na de behandeling komt u op controle in de privépraktijk. Voor deze controle dient u ook een chauffeur te voorzien. Het zicht zal op dit moment nog niet scherp zijn.

Meer informatie

Ervaringen en reviews

Oogarts Knokke

Dr. Isabel Pinxten - LASEK ooglaseren

Dr. Isabel Pinxten - Ogen laseren

9.7 / 10 op basis van 127 ervaringen. • L. Vinckier LASIK

  Een kennis van mij liet enkele maanden geleden reeds haar ogen laseren bij Dokter Pinxten en had me haar aangeraden. Na 10 jaar brillen vond ik het ook welletjes. Ik kon erg snel op consultatie en de dokter voerde meteen alle nodige onderzoeken uit. De praktijk is enorm goed uitgerust met alle nieuwste toestellen en Dokter Pinxten heeft erg veel ervaring met ooglaser. De behandeling zelf verliep erg vlot en was pijnloos. Nadien ben ik nog 2x op controle geweest in Knokke, en mijn zicht is 10/10. Lenzen of bril heb ik niet meer nodig. Ik heb enkel spijt dat ik mij ogen niet vroeger liet laseren.

 • R. Matthys LASIK

  Ik was al jarenlang aan het twijfelen om mijn ogen te laten laseren en heb dankzij dokter Pinxten eindelijk de stap durven zetten! Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Mijn angst bleek ook volledig ongegrond. Dokter Pinxten legde mij voor en tijdens de behandeling heel duidelijk uit wat er ging gebeuren. De dag zelf heb ik eenmaal thuisgekomen wat geslapen en de volgende ochtend had ik al een scherp zicht! Buiten wat korrelig gevoel heb ik er geen last van gehad. Bedankt Dr. Pinxten!

 • T. Casier LASIK

  Professionele ontvangst, uitleg en behandeling zowel voor, tijdens als na de behandeling. Dokter Pinxten stelt je heel goed gerust en geeft je vertrouwen. De laserbehandeling zelf was pijnloos en duurde maar een tiental seconden per oog. Ook nadien had ik weinig last. Nog enkele weken oogdruppels moeten gebruiken en de eerste dagen geslapen met de beschermbril. Heel goed meegevallen!

  Online Agenda - Sluiten